24-25 May 2025
Θέατρο , Νέες Παραστάσεις

Η μοναδική Μαρία Αλιφέρη στον μονόλογο του Κοραή Δαμάτη «Χαρίκλεια Καβάφη»

Για δύο μόνο παραστάσεις υπό τη μορφή θεατρικού αναλογίου

Δημοσιεύτηκε στις 13 Μαΐου 2025

Ο Θεατρικός Πολυχώρος ΕΣΤΙΑ σε συνεργασία με το Ίδρυμα Universitas παρουσιάζει τον μονόλογο του Κοραή Δαμάτη «Χαρίκλεια Καβάφη», υπό τη μορφή θεατρικού αναλογίου, με τη μοναδική Μαρία Αλιφέρη για δύο μόνο παραστάσεις στη Λευκωσία. Πρόκειται για ένα έργο με θέμα τη ζωή της μητέρας του Αλεξανδρινού ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη.

Στις παραστάσεις θα είναι παρών και ο συγγραφέας του έργου, ηθοποιός και σκηνοθέτης Κοραής Δαμάτης. Ποίηση του Κ. Καβάφη ερμηνεύουν οι: Φάνη Πέτσα και Μάριος Σαρπέτσας. Στη σκηνογραφική επιμέλεια η Μαρίζα Παρτζίλη. Σκηνοθεσία: Άγις Παΐκος.

ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

«Η Χαρίκλεια Φωτιάδη γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1834. Το 1848 παντρεύεται τον Πέτρο Καβάφη και αποκτά εννέα παιδιά. Δεν έζησαν όλα. Δύο πέθαναν σε βρεφική ηλικία. Η ζωή της ήταν μοιρασμένη σε ταξίδια. Ταξιδεύει και ζει στο Λονδίνο και στο Λίβερπουλ, στην Αλεξάνδρεια, ξανά στην Αγγλία, ύστερα στην Κωνσταντινούπολη και πάλι στην πολυπολιτισμική Αλεξάνδρεια όπου έζησε μέχρι το θάνατό της το 1899» αναφέρει ο συγγραφέας. Και προσθέτει: «Αυτά τα ιστορικά γνωρίζουμε για την Χαρίκλεια, ελάχιστες κουβέντες και γράμματα του Ποιητή που μιλάει για την μητέρα του κι ακόμα, έφτασε σε μάς ένας μικρός θησαυρός, ένα τετραδιάκι ντυμένο με μαύρη κόλα χαρτί με σαράντα Πολίτικες συνταγές μαγειρικής γραμμένες απ’ την ίδια. Ο θεατρικός μονόλογος που έγραψα για την μητέρα του Ποιητή, στηρίχτηκε στα προαναφερθέντα, αλλά και, ως επί τo πλείστον, στην μυθοπλασία. Και έτσι, αυθαίρετα θα έλεγε κανείς, δημιουργήθηκε μια ισχυρή προσωπικότητα, δυναμική, αρκετά μπροστά απ’ την εποχή της, με «παλαιά» γνώση για τη ζωή, το πένθος και τον θάνατο, με ξεκάθαρες σκέψεις και αντιλήψεις για τις όποιες ερωτικές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, τρυφερή και με έγνοια μεγάλη για τον άντρα της Πέτρο Καβάφη, για όλα της τα παιδιά, αλλά περισσότερο για τον μικρότερό της, που του είχε και μεγάλη αδυναμία, Κωνσταντίνο Καβάφη».

Το κείμενο ανέβηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα το 2022 στον Πολυχώρο VAULT σε σκηνοθεσία του ίδιου του συγγραφέα και ερμηνεία της Ασπασίας Κράλλη.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συγγραφέας: Κοραής Δαμάτης

Τίτλος έργου: «Χαρίκλεια Καβάφη» (μονόλογος)

Ερμηνεία: Μαρία Αλιφέρη (Χαρίκλεια Καβάφη), Φάνη Πέτσα & Μάριος Σαρπέτσας (ανάγνωση ποιημάτων του Κ. Καβάφη)

Σκηνογραφική επιμέλεια: Μαρίζα Παρτζίλη

Σκηνοθεσία: Άγις Παΐκος

Τεχνική υποστήριξη: Ιωάννης Δημητρακόπουλος

Venue: Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη

Ημερομηνίες:

  • Σάββατο 24 Μαΐου στις 20.30
  • Κυριακή 25 Μαΐου στις 19.00

Διάρκεια: 65 λεπτά

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

ΚΑΝΟΝΙΚΟ: €15

ΜΕΙΩΜΕΝΟ: €12 (Seniors, AMEA, Students)

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

www.ticketmaster.cy / Καταστήματα ACS Courier

Σχετικά

Ατζέντα
May 2025
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close